Digitální Česko

Praha, 30. března 2011 - v lednu letošního roku schválila Vláda ČR Ministerstvu průmyslu a obchodu navrženou strategii rozvoje internetu s názvem Digitální Česko pro další období.

digitalnicesko_logo1.jpg

Součástí přípravy tohoto projektu byla studie o současných možnostech přístupu k vysokorychlostnímu  internetu v rámci České republiky. Z výsledků této studie, kterou pro MPO realizovala naše společnost, vyplynulo, že cca 635 tis. obyvatel ČR nemá buď žádný přístup k tomuto typu připojení, nebo pouze jednoho možného poskytovatele. Nevzniká zde tedy konkurenční tlak na cenu a kvalitu poskytované služby.

Výstupem studie byly mimo jiné i tematické mapy zobrazující pokrytí jednotlivých obcí vysokorychlostním internetem na území celé České republiky. Interpretace pomocí mapy prezentuje výstupy studie metodou, která osloví širší veřejnost, než pouhé statistické vyhodnocení v tabulkách a textových výstupech.

Jak z této zprávy vyplývá, společnost CEDA nabízí kromě prodeje licencí k užití mapových podkladů i projektové, resp. geomarketingové služby spojené s tvorbou specializovaných map s odborným obsahem. Pro práci s tematickými mapami používá nástroje ArcGIS.

Podrobné informace o projektu Digitální Česko můžete najít v týdeníku EURO z 21. 3. 2011.

Mgr. Jan Jeřábek produktový manažer pro veřejnou správu a samosprávu
jerabek@ceda.cz