TPEG na CeBIT

Praha, 16. března 2011 - CEDA, jako jeden z iniciátorů RDS-TMC vysílání v České republice se i nadále angažuje ve vývoji a implementaci nových metod poskytování dopravních informací.

V rámci mezinárodní výstavy CeBIT jsme proto sledovali novinky v sekci ITS, kde byly prezentovány názorné ukázky využití moderní technologie TPEG, která umožňuje sloučení informací z různých zdrojů a jejich šíření digitálními kanály jako je internet, mobilní telefony a další bezdrátové sítě.

Společnost Fraunhofer FIRST představila na mezinárodním veletrhu CeBIT implementaci služby TPEG DEKODER KIT v mobilních zařízeních Android. Celý systém je založen na softwarovém balíčku, který dokáže přijímat, dekódovat a analyzovat informace s minimálními nároky na paměť, a dále poskytuje informaci dalším aplikacím (např. v rámci navigačních služeb).

Stejně jako v loňském roce se prezentovala svými výsledky i společnost Bayerische Medien Technik se systémem TPEG ON AIR. Tento systém je již využíván pro vysílání například v dopravním centru v Dolním Sasku.

Tyto prezentace jsou důkazem rozšiřování přechodu na nové protokoly a nová přenosová prostředí, které umožní rychlejší a kvalitnější informování řidiče o dopravní situaci (více informací o projektu TPEG najdete na www.tpeg.cz ).

tpeg_logo.jpg
Při této příležitost nám dovolte, abychom připomněli, že společnost CEDA byla již v letech 2007 - 2009 řešitelem projektu Vědy a výzkumu organizovaném Ministerstvem dopravy ČR, zaměřeném na nové metody přenosu dopravních informací (DAB-TPEG), pod názvem: „Využití nových protokolů a přenosových prostředků pro poskytování dopravních informací“.

Mgr. Jiřina Onderčová projektový manažer ondercova@ceda.cz